Джеймс Уорлик посъветва да има и ефективно МВР. Снимка: БТА

В България има две правосъдни системи – едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата – за обикновените българи, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Той участва в кръгла маса на тема "Националната сигурност – стратегически обхват на престъпността“, организирана от асоциация "Джордж Маршал – България".

„Голямото предизвикателство пред България е да установи върховенство на закона, за да няма двоен аршин в правораздаването“, заяви американският посланик, цитиран от Дарик радио.

Докато обикалял из страната Уорлик забелязал, че има хора над закона.

По думите му богатите, властни и влиятелни хора се ползват от една съдебна система, благодарение на която се разхождат свободно по улиците.

"Повечето българи вече не искат да търпят това", коментира Уорлик.

Според него на първо място трябва да има ефективно МВР, което не само да извършва необходимите арести, но и да гарантира правата на гражданите и да събира годни за съд доказателства.

Той посъветва да се обърне сериозно внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Главният прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев посрещнаха "с недоумение" позицията на Уорлик.

"Ползваме се от случая да заявим, че както и досега, съдиите и прокурорите ще продължат усилията си за утвърждаване върховенството на закона по отношение на всички български граждани", пишат Велчев и Груев в специално изявление до медиите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase