Над 220 български военни се върнаха днес от Афганистан.

В правителствения сектор на летище "София" те бяха посрещнати от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Ангелов припомни, че се изменя системата за подготовка на Сухопътните войски и се преминава към батальонни групи, които ще се подготвят в Карлово в 61-ва бригада и във Втора бригада в Стара Загора.

Тези шест маневрени батальонни групи ще могат да изпълняват задачи в целия диапазон от вероятни задачи по отбраната на страната и за участие в задгранични мисии и операции.

Ангелов каза още, че с промяна в закона се дава право на министъра да изпраща на невоенни операции - учения, 600 души - щатно окомплектован батальон, който да се подготвя извън България.

Тази промяна в закона ще даде възможност за подготовка на военните в близки до реалните условия, обясни военният министър.

Националният командир на контингента полк.Веселин Цековски определи като най-сериозно предизвикателство за приключилата мисия подготовката и провеждането на изборите в Афганистан.

Сред опасностите са били ракетните атаки срещу летището в Кабул. Зоната за отговорност на българския контингент включва цялото летище и половината град и за да няма ракетни атаки срещу летището трябва да има сериозно присъствие в зоната и работа от контингента, за да не се допусне изстрелването на ракети.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase