Между 1000 и 5000 лева ще е глобата за физическо лице, което промени предназначението на горски територии или използването им не по установения ред. Ако това нарушение бъде извършено от юридическо лице или едноличен търговец, санкцията е от 3000 до 15 хиляди лева.

Това реши парламентът, който прие на второ четене част от промените в закона за горите. Следващата седмица депутатите ще продължат обсъждането, тъй като утрешното заседание е изцяло за парламентарен контрол.

От 50 до 300 лева ще бъде глобяван този, който в нарушение на закона сече, товари, извозва, транспортира, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти. За юридическо лице или едноличен търговец санкцията е от 100 до 5000 лева.

Депутатите регламентираха, че фонд "Инвестиции в горите" ще се формира от част от продажната цена на дървесината и недървесните горски продукти, добивани от горските територии – държавна собственост,т определени с постановление на МС.

Средствата на фонда ще се разходват за проектиране и строителство на горски автомобилни пътища и транспортна
техническа инфраструктура. Решението за изразходването ще взема министърът на земеделието и храните, а разходите ще бъдат данъчно признати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase