"Мокрото парти" провокирало Колев и Матов да се отцепят от РЗС. Снимка: Булфото

Дарин Матов, независим депутат: „Никой не ми е предлагал пари, никой не ме е убеждавал, никой не ме е притискал. По никакъв начин никой не ми е и намеквал за някакви финикийски знаци. И аз, за да бъда конкретен, казах вчера, че ще се явя на детектор на лъжата – ако трябва в България или в чужбина, за да се провери дали съм получавал”.

Димитър Колев, независим депутат: „Никога не са ми предлагали пари, никой не ме е натискал, сам съм си взел решението. Казах ви, че има напрежение, тлееше от месеци. За тези думи, които казвам, мога да се подложа на детектор на лъжата – дали е в България, дали е в някоя друга страна членка на ЕС”.

Точно с тези няколко фрази двамата депутати отцепници от РЗС, които вчера два пъти се изправиха и казаха „за” Бойко Борисов, отговориха на един и същ въпрос – взели ли сте пари.

Матов и Колев се присъединиха към по-голямата група на независимите депутати в парламента и направиха другата група на независими (от РЗС) – Малцинство.

Още по темата
20 яну 2011 18:16

И Матов, и Колев твърдят, че от месеци са недоволни, но си мълчали. Чашата обаче преляла след вчерашното „мокро парти” в парламента, реализирано от депутата Емил Василев.

„Аз смятам, че в момента в България никой няма полза от скандалите, които се вихрят. На нас ни трябват позитивни събития, които да обединят нацията ни”, каза Дарин Матов.

„Не можем да бъдем яростна, бясна опозиция и да участваме в компроматна война, без да посочваме алтернатива на Борисов. Аз точно казах каква е алтернативата – служебен кабинет на Първанов”, аргументира действията си Колев.

Той допълни, че е пратен в парламента от перничани. Като техен представител не можел да участва в „улични безредици”.

Трибуната на парламента, според него, била място, на което хората ставали известни.

„А не да се използва за заливане с вода и такива неща. В такова нещо не мога да участвам, извън моето амплоа е”, убеждаваше Колев.

Според него в партията трябва да бъде потърсена отговорност на огромния спад на доверие. От 4,1%, с които РЗС влезли в парламента, стигнали до 0,4%, а през последните дни пак имало малко повишение, но до 1,4%.

Димитър Колев все пак не си позволи да поиска публично оставката на Яне Янев. Дарин Матов също каза, че ще запази добрите си отношения с него, както и с всички свои бивши колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase