Снимка: flickr

Франция и Германия днес са информирали ЕК за решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, предаде АФП, позовавайки се на изявление на говорител на европейската институция.

Еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е получила писмо от френския и германския вътрешен министър, Брис Ортфьо и Томас де Мезиер, в което се казва, че разрешението за влизане на България и Румъния в Шенген през март 2011 година е „преждевременно”, заяви говорителят на еврокомисаря Микеле Черконе.

Още по темата

В писмото двамата министри обръщат внимание на недостатъците на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност.

ЕК няма никакво правомощие да взема решения в тази област, посочи говорителят на еврокомисар Малмстрьом.

"Експерти на страните членки посетиха Румъния и България и през януари ще представят доклад, който ще помогне за вземане на решение за  приемането на двете страни в Шенгенското пространство", подчерта още Черконе.

Позицията на Германия и Франция показва, че по въпроса няма да бъде постигнато единодушие, което от своя страна ще отложи влизането на София и Букурещ в свободното пространство, допълва АФП.

Нееднократно премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов посочваха, че членството ни в Шенген е приоритет №1 на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase