Снимка: БГНЕС

Шпионски скандал разтресе Българската армия . Таен щаб за видеонаблюдение е следил хотелските стаи във всички почивни бази на военните. Открит е и специално пригоден стенен часовник със скрита камера, съобщи bTV.

Изграждането на въпросната стая за видеонаблюдение на всички почивни бази на агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" е направена през 2008 година по препоръка на тогавашния началник на охраната на агенцията Николай Марков. Централният пулт със сървърите за запис е в стая номер 222 на хотел "Шипка" в столицата, която е офис на шефа на Сигурността на агенцията по това време Васил Стоилов.

От там са гледали всички камери в почивните бази - кой влиза и излиза и с кого. Притеснителното е, че двамата си осигурили специален външен достъп през интернет до видеонаблюдението.

При обиска на стая прокуратурата е открила и стенен часовник с допълнително вградена от Николай Марков камера. Според военния министър Аню Ангелов в агенцията е събирана информация, за да може да се влияе по един или друг начин на едни или други решения.

До преди няколко месеца офисите на тогавашната социална агенция към военното министерство са били в хотел "Шипка" срещу Пирогов. Шпионското звено, оформено в кабинет 222, вече е запечатано и достъпът до него е строго ограничен.

„Когато има външен достъп, ние не знам кой е потребителят, за какви цели и за какво я използва - да наблюдава или да записва. Това е притеснителното в случая”, коментира  Мария Димчева от "Военни клубове и военно-почивно дело". По думите й никой не е сигнализирал да е бил потърпевш от нерегламентирано използване на информация.

Камерите за видеонаблюдение са монтирани по времето, когато изпълнителен директор на агенцията беше Татяна Костадинова, а министър на отбраната - Николай Цонев.
В момента военна прокуратура разследва случая. Николай Марков отказа коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase