Администрацията на президента публикува стенограмата от пленарните разговори на делегацията на Република България, водена от президента Георги Първанов, и делегацията на Руската федерация, водена от президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.

Стенограмата е оповестена ден след като стана ясно, че Софийският административен съд е отменил мълчалив отказ на главния секретар на президента  за достъп до обществена информация по жалба на журналист от националния седмичник „Десант“.

По време на посещението на Путин в София през 2008 г. бяха подписани редица двустранни споразумения, включително за строителството на АЕЦ „Белене“, за „Южен поток“ и „Бургас – Александруполис“.

„Е, ако това е сериозна зима, какво да кажем ние?“ Така Путин се обръща къмбългарския държавен глава, който току що е обяснил, че поради спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", предвид на тежката зима, страната е била принудена да спре износа за съседните страни.

От стенограмата става ясно, че доставките на гориво са обсъдени по-рано в, по думите на Путин, „тесен формат“.

Това е истинска война

При обсъждането на трасетата за доставки на гориво руският президент подчертава, че „има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия“.

Путин определя ситуацията като „истинска война“ и дава пример с тогавашните отношения с Полша.

„Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България“, заявява руският президент.

„Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера“, казва още Путин и изтъква, че всички основни потребители искат да сключат договори до 2040, 2050 г.

От стенограмата става ясно, че освен трите общи енергийни проекти са обсъдени и стокообменът между София и Москва, участието на български строителни компании в проекти в Русия, развитието на инфраструктурни проекти, сътрудничеството в сферата на културата.

Пълният текст от стенограмата може да видите тук.

Паметната бележка от разговора между Първанов и Путин може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase