Снимка: БГНЕС

"До края на седмицата Сърбия и Хърватия трябва да отговорят официално дали ще участват в проекта АЕЦ "Белене", обяви в Букурещ премиерът Бойко Борисов в Букурещ.

Още по темата

Той допълни, че до идването на руския премиер Владимир Путин (13 ноември) България трябва да е наясно с квотното разпределение на строежа на централата.

От Министерството на енергетиката на Сърбия казаха, че не са получили писмо с покана за участие в изграждането на АЕЦ „Белене“, но „се отнасят позитивно към всички регионални проекти“, пише на сайта си вестник „Блиц“.

„И ние сме предлагали обща регионална стратегия за различни енергийни проекти. Докато не получим обаче официална покана от България за строителството на АЕЦ „Белене“, не можем да заявим конкретна позиция“, казаха от сръбското енергийно министерство.

Днес по време на срещата на Дунавската стратегия в румънската столица Бойко Борисов се срещна и с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, за да обсъдят усвояването на еврофондовете.

Премиерът допълни, че при разговора с унгарския си колега Виктор Орбан двамата са обсъдили въпроса за влизането на България и Румъния в Шенген.

"Всяка от нашите страни кандидатства отделно, но винаги ще е по-добре, ако влезем заедно", допълни Борисов и посочи, че е оптимист за съвместните усилия на двете страни за присъединяване през 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase