Снимка: Булфото

Вие имате един корумпиран политически елит. И това е нещото, което подкопава устоите на гражданското общество. Този политически елит не е отстранен от властта или е отстранен само частично. И докато това е така, всяко гражданско общество ще има трудности.

Това заявява в интервю за радио Дойче веле германският разследващ журналист Юрген Рот. Но след това изказване журналистът уточнява:

"А то (гражданското общество – б.р.) е необходимо в една съвременна демокрация и сред приоритетите на Бойко Борисов за следващата година би трябвало да е подсилването и създаването на силно гражданско общество. За тази цел трябва масирано да се атакуват корупционните структури, но имайте предвид, че това е и европейски проблем. Вижте Италия, дори Германия... В този смисъл, защо България да прави някакво изключение?"

Един от основните проблеми е свободата на словото и на пресата, която със сигурност не е спечелила от управлението на Бойко Борисов. Повечето колеги, с които разговарям в България, са единодушни по този въпрос, допълва Юрген Рот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase