Гласуване по електронен път с помощта на машини, приличащи на банкомати, предлагат за предстоящите местни избори от СДС в Пловдив.

Според шефа на предизборния щаб на сините Борис Марков това е единственият начин да се неутрализира фалшифицирането на изборните списъци и търговията с гласове.

Предлага се гласуването да се извършва чрез машина, където срещу  лична карта се получава бюлетина, маркира се желаният избор и бюлетината се връща отново в машината, поясни Марков.

„По този начин се изключват възможности за манипулация на вота и за гласуване по няколко пъти, тъй като системата е единна за цялата страна и гласуването се регистрира във всички секции“, обясниха сините.

Бюлетината се запазва в терминала, с което се осигурява възможност за контролно преброяване на по-късен етап. При "машинното" гласуване избирателите могат да подадат вота си където пожелаят, без излишни бюрократични спънки.
   
Борис Марков посочи, че тази система работи успешно във Великобритания и в САЩ.

„Цената на един апарат е между 500 и 1500 долара, но инвестицията си заслужава, тъй като машините ще се използват многократно и ще се изплатят за около два вота“, смята Марков.
    
Той подчерта, че дори ще бъде по-евтино за държавата, тъй като машините за гласуване ще се използват многократно.

За повече сигурност освен в електронен вариант вотът ще бъде регистриран и на хартиен носител, добави Марков. Самото гласуване щяло да става за не повече от 30 секунди.

Идеите си за промени в изборното законодателство сините ще обявят в парламента по време на гласуването на проекта за промени в Изборния кодекс във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase