Снимка: БГНЕС

„Ясна и точна позиция” по конфликта между Турция и Израел поискаха от РЗС. Независимите депутати от партията внесоха в деловодството на Народното събрание проект за декларация, с която България да застане на страната на Израел.

В текста се припомня случилото се на 31 май. Подчертава се, че израелските власти многократно са предупредили флотилията, че няма да бъде допусната до бреговете на Газа.

„След изчерпване на всички вербални ноти за спиране на флотилията израелските военноморски сили вземат решение да изпратят командоси на главната палуба на кораба „Мави Мармара”, пише в декларацията на Яне.

Според него позицията на България, изразена от най-висшата институция, трябва да бъде: „Потвърждава пълна съпричастност в световната борба срещу тероризма и заявява, че Израел, като суверенна държава, има право да защитава националната си сигурност и да предприема действия за защита от терористични организации”.

Нещо повече – България трябвало да призове международната общност да „ревизира актовете за превоз на стоки и хора, за да се предотвратят евентуалните опити на радикално ислямистки и терористични организации да прикриват своята дейност чрез провеждането на хуманитарни операции”.

Ако всичко това не се случи, има опасност българо-израелските отношения да вземат нови, недобри измерения, предупреди Яне Янев.

На въпрос дали страната ни не трябва да се съобрази с мнението на Европейския съюз, Янев отговори, че България има суверенна външна политика. Що се отнася до евентуалното влошаване на отношенията ни с Турция, политикът е категоричен – наивно е да се прави избор кого да подкрепим – Турция или Израел, предвид историческата обремененост, която имаме с южната ни съседка.

Въпреки че искат спешна и конкретна позиция на България, от РЗС упрекнаха бързината, с която реагира на конфликта еврокомисар Кристалина Георгиева. Предвид това, че Ивицата Газа е най-големият бенефициент по ресора, с който тя се занимава, Георгиева заяви: „Недопустимо е да не можем да помогнем на хората, които живеят в окупираните територии”.

Още по темата

„Тя избърза да прави изяви, които много повече ангажират България, отколкото Европейския съюз”, убедени са от РЗС.

Преди изборите миналата година РЗС Янев даде публичност на добрите си отношения с Израел. През миналия юни стана ясно, че бивш шеф на Мосад застава зад Яне Янев. Малко преди изборите екипът на „новата изборна сензация” РЗС беше подпомогнат от няколко генерали от Израел – Йорам Рудман и Дани Ятом, а също и от бившия министър Дани Кричман.

Консултантите помагаха в развитието на РЗС в секторите „Сигурност”, „Селско стопанство” и „Борба с корупцията”.
Също така в средата на юни миналата година от РЗС обявиха, че партийният лидер Яне Янев ще бъде охраняван до изборите от българо-израелски екип заради многократни заплахи за живота и здравето му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase