Снимка: Булфото

31 декември 2011 г. е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани стари отпуски.

Платеният отпуск, който се полага на служителя, ще се ползва в рамките на годината. Най-много по производствени причини ще могат да се ползват 10 дни в следващата година, обяви на пресконференция в МС министър Тотю Младенов.

"Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права от синдикатите, за да могат служителите да си възстановят силите и да няма трудови злополуки. Лично премиерът и цялото правителство дадохме по-дълъг срок за ползване на неизползваните отпуски", поясни той.

Младенов уточни още, че кабинетът е приел проект на закон за промени в Кодекса на труда.

Те са в три групи.

Посочени са основания за прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работника и служителя.

Например – когато след проверка се установи от съответните органи, че работодателят е прекратил дейността си.

"Причината е, че има такива случаи с работодатели, гръцки фирми, които са прекратили дейност, напуснали са страната, но не са прекратени трудовите правоотношения на работниците документално и те не могат да се регистрират в Бюрата по труда", поясни министърът.

Още по темата

От 1 януари до 31 януари 2010 работодателите ще могат да въвеждат и непълно работно време за още три месеца, при условие че изпълняват мерки за заетост.

"При намаляване на обема на работа работодателят ще може да пуска работника 60 дни в неплатен отпуск, който обаче ще се счита за трудов стаж", допълни Тотю Младенов.

Днес обаче не са гледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят болничните и най-вероятно това ще стане на следващото заседание, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase