Снимка: БГНЕС

Първият в най-новата история на България опит за отстраняване на действащ държавен глава се провали.

След като депутатите от РЗС, които се подписаха „за” импийчмънта на Георги Първанов, днес не особено елегантно не отидоха на работа, Първанов бетонира поста си.

155 гласа „за” срещу 72 „против”.

За сметка на това дебатите се излъчиха на живо по БНТ и ако беше подбран малко по-подходящ часови пояс, сигурно щяха да бият риалити форматите за милиони, които пускат частните телевизии.

Първо, депутатите спориха повече от час по въпроса дали да викнат в парламента финансовия министър Симеон Дянков, но в ролята на свидетел. Михаил Миков от БСП предложи: „идеологът, стълбът, символът на управлението да дойде и да каже, че не е разбрал, че разговорът се стенографира”.

Искра Фидосова от ГЕРБ веднага защити колегата си Дянков и каза, че не той е обвиняем, а президентът Първанов. Фидосова допълни, че поглежда към знамето, до което би трябвало да седи държавния глава по време на днешния дебат, но не го вижда там.

След това се започна спор по въпроса дали обсъждането на импийчмънта вече поставя Георги Първанов в ролята на обвиняем или той би станал такъв при евентуално решение на Народното събрание. И така - до почивката.

След това дойде вторият епизод, който започна още по-силно от първия и продължи три пъти по-дълго.

Конституционалистът от БСП Любен Корнезов изнесе лекция по Конституционно право. Наблягайки на определени думички, червеният депутат подчертаваше неадекватността на мотивите, с които се иска отстраняване на държавния глава.

Говорейки на депутатите по-скоро като на ученици, Корнезов направи разбор на всички членове на Конституцията, по които се иска импийчмънт.

Започна с първия – България е парламентарна република. „Нима Първанов иска да стане монарх?”, пошегува се депутатът.


След това по най-важния мотив – нарушаването на член 32, който гарантира личната ни свобода. Корнезов е убеден, че Симеон Дянков е знаел, че разговорът му с Първанов ще бъде записан и стенографиран. Знаел е, че срещата е публична, а не лична. Първо, защото е организирана от министър-председателя Бойко Борисов и второ, защото отпред е било пълно с журналисти.

„Отишъл с бял байряк, ако бях аз - щях да му дам съвет да отиде с червена роза”, каза Корнезов и подхвърли на депутатите „записвайте си”.

По думите на конституционалиста, основният закон оправдава действията на Георги Първанов. Там пише, че всеки може да търси и разпространява информация. Корнезов зададе хипотезата – какво щеше да се случи, ако президентството не беше публикувало стенограмата, но тя беше поискана от депутат или от медия.

Любен Корнезов обобщи – мотивите са свободно съчинение, а „Конституцията не е готварска книга, че всеки да се рови в нея и да търси рецепта”.

Цялата юридическа общност казва, че това искане, с тези мотиви, е неоснователно, допълни депутатът от БСП. И все пак имало нещо вярно в мотивите – Симеон Дянков наистина е символ на управлението на ГЕРБ.

Изказването му беше посрещнато с бурни ръкопляскания от лявата част на залата и викове „БКП, БКП” отдясно.

Така или иначе почти всички, които се изказаха след това, споменаха името на Любен Корнезов.

Волен Сидеров го сравни с професор Юлиян Вучков и призова депутатът да направи собствено шоу, за да забавлява „тази част на публиката, която се радва на подобни изблици”.

Мартин Димитров пък сравни речта на Корнезов с пламенната защита на Георги Димитров по време на Лайпцигския процес.

Павел Димитров от ГЕРБ дори имитира интонацията на Корнезов. Според Димитров червеният депутат се е държал високомерно. Той отново подчерта, че Георги Първанов е нарушил член 32. А що се отнася до факта, че Дянков е натискал копче, докато е говорил с Първанов, депутатът обясни, че това не означавало съгласие за запис.

„И ние, като депутати, натискаме копчета при гласуване, но това не означава, че трябва да ни записват”, допълни Димитров, с което предизвика поредните аплодисменти.

Волен Сидеров отново предизвика фурор. Освен споменатата реплика към Корнезов, той отново критикува цялото управление на тройната коалиция, поведението на Георги Първанов и това на „така наречените сини”.

Десните са виновни на Сидеров, защото не са го подкрепили по време на последните президентски избори, иначе щял да бие Гоце. Затова националистът ги нарече предатели. Такова било поведението и на РЗС. Накратко, Яне Янев за пореден път „обърнал резбата”.

„Ако в залата имаше уред, който да измерва цинизма, щеше да се счупи, когато говорят представители на БКП, като Любен Корнезов”, каза още Сидеров.

Това предизвика също толкова „устатия” Антон Кутев. Той каза на Сидеров, че не му отива да говори по такъв начин при положение, че скоро „замерва стюардеси с кюфтета”.

Сидеров върна репликата на Кутев, Кутев поиска да върне на Сидеров, но Цецка Цачева не позволи. Кутев настоява и заради това Цачева го изгони.

Още по темата

Въпреки че опозицията остана с играч по-малко, спечели гласуването.

Защо е цялото това шоу? Отговорът даде бившият премиер Сергей Станишев.

Според него истинските цели на импийчмънта са да се покаже на всички в страната кой командва.

„Апелирам към мнозинството да си приемат закон за защита на държавата и за забрана на БСП”, заяви Станишев. В новата Конституция пък трябвало да се запише, че управлява триумвират „Борисов-Цветанов-Дянков, за да е ясно на хората”.

Иван Костов, чието име беше най-споменавано по време на пресконференцията на Георги Първанов, днес си върна. Командира каза, че държавният глава е „явен защитник на олигархията у нас”.

Според Костов Първанов вече отдавна не представлява българската нация. Шефът на ДСБ припомни връзките на президента със Слободан Милошевич и Саддам Хюсеин. Естествено, и агентурното му минало.

Шоуто, което започна малко след 10.00 часа тази сутрин, приключи в 16.00. В четвъртък е последният шанс на депутатите да гласуват законите, които са предвидили за тази седмица. След това излизат във Великденска ваканция, от която ще се върнат чак на 14-ти април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase