Снимка: Булфото

Премиерът обяви, че в сряда на правителственото заседание ще бъде взето решение за отблокиране на 350 млн. лв., които ще бъдат предоставени допълнително на НЗОК.

"Ще предложим и 2% повишаване на здравната осигуровка. В момента тя е 8% – най-ниската в Европа", отбеляза Бойко Борисов.

Министър-председателят е категоричен, че превеждането на средствата на лекарите оттук насетне ще бъде редовно, но в същото време няма да спрат проверките заради протестите на лекарите.

"Работи се активно по тях и скоро ще имаме резултати, които публично ще обявим", каза още той.

По думите му до сряда Министерството на финансите ще изплати дължимите суми на лекари, стоматолози и болници.

Борисов обясни, че забавянето се е наложило заради това, че са се изплащали парите им за ноември и декември миналата година.

На свой ред шефовете на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Николай Шарков, обявиха, че правителството има волята да изведе държавата от кризата.

Още по темата

"След като имаме успешен диалог помежду си, трябва да е ясно, че ще се работи в посока по-добро здраве за българина и реформа в системата на здравеопазването", убедени са те.

"За първи път откакто съм в системата, имам пряк контакт с министър-председател, министър на финансите и всички отговорни фактори в държавата", изтъкна д-р Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase