Снимка: БГНЕС

„Да преживеем кризата в лукс” – такъв бил лафът на мутрите в началото на 90-те години според романите на Христо Калчев.

Нещо такова се случва с депутатите тези дни. Докато МВФ настоява за замразяване на заплатите, а финансовият министър Симеон Дянков говори колко е важно да се „върже” бюджетът, депутатите съвсем несимволично (по Симеон Сакскобургготски) си увеличиха заплатите.

Причината е, че според Националния статистически институт през последните три месеца заетите в обществения сектор взимат по 37 лева повече.

Още по темата

Понеже депутатската заплата е равна на три средни, увеличението за народните представители е точно 111 лева.

Всъщност не точно, а поне с толкова. Защото депутатите взимат пари и за участие в комисии, както и за ръководните постове в Народното събрание, които заемат.

Според Цецка Цачева няма интрига, защото начинът, по който се формира депутатската заплата, не е променян от Великото народно събрание.

„Категорично отричам всякакви спекулации за процентно увеличение на възнагражденията, твърденията за в пъти по-високи заплати”, обърна се задочно Цачева към независимия Яне Янев, който преди ден изнесе данните.

И все пак сумата, която Яне обяви, е същата, която Цецка призна, че получава – 3576 лева. Също толкова получават премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов.

Обикновен депутат, който всеки ден ходи на работа, но не участва в ръководството на която и да е комисия, получава 2307 лева.

Естествено, такъв депутат няма. Защо няколко месеца след началото на мандата на 41-вото народно събрание дисциплината не е това, което беше.

Малко след изявлението на Цачева, по време на дебат за закриване на болници, в залата присъстваха не повече от 100 народни представители. Както знаем, сме избрали и съответно пратили на работа 240.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase