Снимка: БГНЕС

Европейската комисия и българският парламент трябва да кажат мнението си по въпроса дали в България да бъде разположен американски противоракетен щит.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в коментар за евентуалното разполагане на елементи от противоракетната защита на САЩ в страната ни.

“Разговорите предстоят, а когато нещо предстои, значи до този момент не е говорено”, поясни Борисов и продължи:

“Това не е еднозначно мое решение. В две посоки ще  чакаме отговори - от ЕК, тъй като сме държава - член на ЕС, и второ, това ще бъде решено от българския парламент.

Моето мнение е ние да бъдем солидарни, но повтарям -  в случая то ще бъде подчинено на тези две решения, които ще вземе българският парламент и дали ще има подкрепа на ЕС”, завърши министър – председателят.

По-рано през деня по време на първата си публична лекция в страната новият американски посланик Джеймс Уорлик заяви, че България може да изиграе важна роля в разполагането на американската система за противоракетна отбрана.

Още по темата

Уорлик все пак уточни, че въпросът за ПРО е само на етап консултации.

“Ние сме на ранен етап на обсъждане не само със страните от региона, но и с България. Страната ви има роля, която може да изиграе в ПРО, това се определя от интереса на България”, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase