Снимка: БГНЕС

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов каза, че един от приоритетите му е довършването на строителството на автомагистрала "Тракия" и завършването на строителството на автомагистрала "Люлин" през тази година.

Той съобщи, че е даден график от турския изпълнител на магистрала "Люлин" – "Мапа Дженгиз".

"До три седмици ще се подпише анекс, който ще задължи изпълнителя да спазва сроковете по строителството, като при неспазването им ще има неустойки", каза Йотов.

Още по темата
Размерът на неустойките ще стане ясен след сключването на анекса.

Планирано е точно преди коледните празници на 2010-а да бъде довършено изграждането на магистралата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев информира, че 43 на сто от средствата по строителството на магистралата вече са изплатени.    

"Прекратяването на договора е невъзможно към момента и означава магистралата тотално да падне като финансиране от Брюксел", каза той.

"Удължаване на сроковете за изпълнение на магистралата, финансирана по програма ИСПА, е невъзможно, защото програмата изтича в края на тази година, а проектът отдавна е заложен в нея", каза Плевнелиев.

Министър посочи, че 18 месеца след края на програма ЕК разрешава да бъдат довършени проектите, ако това не стане, страната ни ще трябва да връща европейското финансиране, но магистралата трябва да бъде изцяло готова заради хората, а не заради изгубването на средствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase