Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на българката Румяна Желева за еврокомисар е оттеглена.

Оттеглянето идва след голям европейски и национален натиск върху премиера Бойко Борисов.

Още по темата

Желева иска да се оттегли и от поста външен министър на България, но премиерът отказа да приеме оставката й като министър. 

Румяна Желева е написала официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва:

"Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар".

.....

"Не се надявам на безпристрастно отношение и обективна оценка и в този смисъл предоставям възможност на министър-председателя г-н Борисов да предложи на г-н Барозу друг кандидат от България".

Румяна Желева е била изпълнителен директор на компания, създадена от бившите комунистически тайни служби в Лихтенщайн, съобщи току-що и EurActiv, цитирайки водеш евродепутат социалист. 

През 1999 година 30-годишната тогава Желева е назначена за изпълнителен директор на фирма ETKO Schneiders, показват документи. 

По това време 49% от фирмата принадлежат на ETKO Dunavia, български филиал на ETKO European Trading Establishment – компания, регистрирана в Лихтенщайн през 1988 година, една година преди рухването на комунистическия режим в България, пише EurActiv.

Новият български кандидат е Кристалина Георгиева – вицепрезидент на Световната банка.

Вчера премиерът намекна за оттеглянето на Румяна Желева. Световните агенции го цитираха, когато той каза:

„Притеснявам се за здравето на Румяна Желева. Притеснявам се, че изключително голямото напрежение може да има лошо влияние върху нея.

Тази атака просто влияе върху всички нас, тъй като е планирана и несправедлива“.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase