Снимка: БГНЕС

Народният представител Марио Тагарински е напуснал Парламентарната група на РЗС.

Тагарински е депозирал заявлението си за напускане до председателя на Народното събрание Цецка Цачева в деловодството на парламента в 15.40 часа.

Парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" е съставена от 10 народни представители.

След напускането на Тагарински групата остава с деветима депутати.

Според правилника за организацията и дейността на Народното събрание минималният брой депутати за образуване на парламентарна група е 10.

РЗС: Тагарински е инструмент за политическа репресия

РЗС смята, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към парламентарната група на партията.

Това се посочва в съобщение на пресцентъра на "Ред, законност и справедливост".

Марио Тагарински не е предупредил или обяснил на колегите си от РЗС мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони, пише още в съобщението. 

Това поведение, както и времето на напускане, странно съвпада с момента, в който парламентарната група на РЗС влезе в спор с управляващата партия. Тази сутрин вътрешният министър и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 9 септември 1944 г. пророкува намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи – коментират още от партията на Яне Янев.

Такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическият живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии - методите на бившата ДС са живи и в действие, допълват от РЗС. 

Цецка Цачева: Нормално е членове на РЗС да не са съгласни с начина на говорене на Янев

Мисля, че е съвсем нормално членове на РЗС да не са съгласни с начина на говорене на председателя  на партията Яне Янев и на стремежа му да противопоставя институциите.

Това заяви пред БТА председателят на Народното събрание и депутат на ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя посочи, че за нея е било изненада, че Тагарински е подал заявлението си за напускането на групата.

Според Цачева не би имало драма с напускането на депутата, ако ПГ на РЗС не беше от десет народни представители, което е минимумът да съществува парламентарната група.

Така групата се разпада и депутатите от РЗС няма да могат да участват в парламентарните комисии и делегации на Народното събрание, обясни Цачева.

Председателят на Народното събрание заяви, че официално ще информира за напускането на Тагарински на пленарното заседание на парламента през идната сряда.

Волен Сидеров: Подкрепата на Атака остава

Подкрепата на "Атака" остава категорична и последователна. Разпадането на ПГ на РЗС няма да се отрази на парламентарното мнозинство.

Това коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Сидеров отбеляза, че с новия правилник за работата на Народното събрание няма възможност за преустройване на парламентарното пространство и увеличаване на едни или други групи.

Правилата на този парламент не позволяват независими депутати да се присъединяват към други парламентарни групи. Не може да се създава и група, която не е участвала със същото име на изборите и не е гласувано за нея, отбеляза Сидеров.

Така, колкото и независими да се появят, те не могат да направят нов политически субект, посочи лидерът на "Атака".

Той заяви, че за разпадането на ПГ на РЗС не е имало някакви индикации, поне външно.

Антон Кутев: Моментът не е случаен

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев коментира, че напускането на ПГ на РЗС от Марио Тагарински си е работа на РЗС и Яне Янев, но е поредното доказателство, че всеки, който се опитва да покаже отношение, различно от това на управляващите, бива наказван.

По думите му средствата са през жълтата преса, прокуратурата и през Народното събрание.

Без да симпатизирам на Яне Янев, показателен е фактът, че в момента, в който се възпротиви на Бойко Борисов, се намери начин да бъде укротен, коментира Кутев.

По думите му моментът не е случаен.

Според него това е действие срещу Яне Янев и е продиктувано от желанието всичко да бъде под контрол.

Антон Кутев смята, че скоро ще има "закони, които да увековечат властта на Бойко Борисов чрез промяна в мандатността на независими органи".

Четин Казак: Логичен резултат от конфликтното поведение на Янев

Конфликтното поведение на Яне Янев дава като логичен резултат разпадането на ПГ на РЗС, коментира депутатът от ДПС Четин Казак.

Още по темата

Според Казак поведението на Янев не е конструктивно и обединяващо, и вероятно това има връзка с разпадането на групата.

Атака се очерта като най-лоялният и най-истинският партньор на ГЕРБ, така че разпадането на ПГ на РЗС, поне засега, няма да повлияе върху стабилността на управляващата партия, посочи Четин Казак.

Ваньо Шарков: Да не се месим във вътрешните проблеми на РЗС

Всяка партия е свободна сама да взема своите решения, не смятам, че трябва да се месим във вътрешните проблеми на РЗС.

Това каза заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция Ваньо Шарков пред БТА.

Шарков допълни, че не знаят какви са мотивите на Тагарински за тази постъпка и не би могъл да ги коментира.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase