“Винаги сме били правителството на възможното за България, правителство, което движи страната напред”, обяви премиерът Сергей Станишев.

Днес той даде отчет за свършеното от правителството през изтичащия 4-годишен мандат.

Министър-председателят констатира, че ръководеният от него кабинет е свършил много повече, отколкото е било планирано преди 4 години.

“България е променена, страната ни върви напред”, обобщи Станишев и наблегна, че свършеното през този мандат е постигнато на база на усилията на всички български граждани.

Той даде “безплатен съвет на опозицията” - да не “очерня всичко постигнато през този мандат”.

“Това правителство не се разпадна въпреки многото политически атаки, защото бяхме и сме водени от чувството за политическа отговорност”, подчерта Станишев.

По думите му благодарение на политиката на правителството вече 9-и месец българските граждани не са усетили остро кризата в ежедневието си.

“Въпреки мрачните прогнози, българските граждани са много по-добре защитени в много отношения от тези в редица други страни, посочи Станишев и даде оценка, че антикризисният щаб “действа и работи”.

Премиерът определи исканията на Бойко Борисов и Иван Костов за смяната на управителя на БНБ Иван Искров като “политически реваншизъм”.

“Айде, г-н Борисов не разбира от икономика, но г-н Костов е бил финансов министър и знае какво означават подобни закани и слухове за стабилността на банковата система“.

Вицепремиерът Ивайло Калфин също даде висока оценка на работата на кабинета.

"4 години по-късно България е много по-добра, със 70% ръст на БВП", обобщи външният министър.

Калфин подчерта, че кризата няма как да заобиколи страната ни, но България е влязла в нея като една от последните държави и е с един от най-ниските проценти рецесия  за първото тримесечие по данни на Евростат  – минус 3.5 %.

"Българското правителство положи максимални усилия да остави на следващия кабинет база, от която да се започне. Нека звучим сериозно и отговорно пред Европа”, призова и вицепремиерът Миглена Плугчиева.

Накрая на отчета Сергей Станишев шеговито констатира, че неговото правителство е издало и най-много книги от всички досега.

 "Успяхме да издадем три книги – на г-н Даниел Вълчев "Да обичаш на инат”, на г-н Николай Василев  – "Енергия” и се радвам, че всъщност аз зададох повод в правителството с моята книга "Защото сме социалисти”, завърши министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase