Кметът на София Бойко Борисов днес ще присъства на Молитвената закуска във Вашингтон.

За първи път след встъпването си в длъжност домакин на тържественото събитие ще бъде американският президент Барак Обама.

Според американската традиция молитвената закуска се организира всеки първи четвъртък от февруари от Конгреса, а неин патрон е актуалният президент на САЩ.

Министърът на отбраната Николай Цонев също е поканен от Обама на 57-ата молитвена закуска.

Приветливите покани и прекрасното събитие обаче твърде бързо се превърнаха в поредния повод за „тупане по гърдите“, типично по балкански манталитет.

"Имам официална покана за молитвената закуска на Обама още отпреди 3 месеца, много преди министър Цонев да получи такава. Но не шумим и не си правим PR с всичко, както правителството", побърза да се похвали Бойко Борисов пред вестник "Труд".

И още – неформалният лидер на ГЕРБ получил поканата от предизборния щаб на Обама: "Още по време на президентската кампания в САЩ голяма делегация на ГЕРБ посети щаба на Барак Обама и имаме добри контакти. Там бяха Радослав Точев, Николай Младенов и други", отсече Борисов.

Прекрасната молитвена закуска предизвика подобни страсти и в съседна Македония.

Още на 29 януари близкият до управляващата ВМРО-ДПМНЕ всекидневник „Вечер“ гръмко обяви на първа страница, че премиерът Никола Груевски ще ходи на закуска при американския президент.

Такава лична покана се полага за висши държавни представители, но броят на поканите не е по-голям от 5, информира „Вечер“.

Едва ли вече има медия в западната ни съседка, която да не е разтръбила в последната седмица новината за закуската.

За лично успокоение на г-н Борисов: на закуската ще присъстват около 4000 гости от над 160 държави, между които няколко македонски депутати и дипломати, премиерите на Албания и Косово, Вук Драшкович от Сърбия, Расим Ляич (босненския представител от Санджак), Ненад Попович (от Демократическата партия на Сърбия).

По предварителна информация на тържественото събитие би трябвало да присъства и рок звездата Боно.

Ако минутите на слава ги споходят, умоляваме представителите на балканския политически елит да не ни занимават още две седмици със следните теми:

1) кой първи се е снимал с Боно и кой втори

2) кой първи е взел автограф от Боно и кой е останал прецакан

3) кой първи е ръкомахал на Обама и на кого Обама се е усмихнал най-широко 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase