Младежи от Дискусионен клуб за социална и местна политика подариха тоалетна чиния на чешкия посланик в България Мартин Клепетко по време на дискусия за чешкото председателство на ЕС.

Дипломатът прие неочаквания дар с усмивка и обеща, че ще го изпрати на художника Давид Черни, който изобрази страната ни като тоалетна в рамките на изложба в Брюксел.

“Трябваше да ми подарите и умален макет на въпросното пано, за да го изхвърля в тоалетната”, пошегува се Мартин Клепетко.

Той отново се извини на българите за обидната изложба.

“За мен това също бе лоша изненада. Това не беше добър пример да се презентира чешкото председателство на ЕС. За съжаление не мога да направя нищо друго, освен да се извиня”, добави чешкият посланик.

На специално организиран форум той представи основните приоритети на Чехия в председателството на ЕС.

“В условията на световна икономическа криза не е изненада, че икономиката е сред основните ни приоритети”, каза Клепетко.

Чешкият посланик призна, че малко изненадващо в началото на годината основният проблем се е очертал газовата криза.

“Чехия винаги е работила за създаването на алтернативни източници. Още преди повече от 10 години моята страна премахна зависимостта си от само един източник и ето че това се оказа правилна политика”, добави Мартин Клепетко и изрази надежда, че Русия и Украйна скоро ще стигнат до съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase