Червеният депутат Румен Петков заяви, че според него сегашните протести няма да дестабилизират държавата до степен за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

„Не мисля, че това е потенциалът, който ще събори държавата, коментира депутатът пред журналисти.

Ние виждаме, че протестът се изчерпва с участие на около 1200 души в столицата и стотина в Пловдив“, заяви той.

Според него полицията е действала много категорично, с пълно право и заслужава поздравления и подкрепа, защото действията й са били законово обосновани и в интерес на обществото и държавата.

„Когато организатори са нелегитимни субекти, неясни за обществото, резултатът не бива да изненадва, каза Петков.

„Цинично е поведението на тези, които подтикнаха лумпените - не мога да кажа кои са, - но те носят на първо място отговорност за ситуацията, при която пострадаха и невинни граждани, и служители на реда“, коментира още той.

Според него полицията е овладяла ситуацията достатъчно навреме и не е допуснала "лумпенизацията да достигне размери, които биха довели до много по-тежки последствия".

Петков смята, че аналогиите със събитията от 1997 г. са несъстоятелни, тъй като "ситуацията е съвършено различна, сега страната е в стабилно икономическо и финансово състояние въпреки световната финансова криза, а недоволството тогава бе извело на улицата несравнимо по-голям брой хора".

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase