Имаме сериозни различия с правителството по отношение на причините и подхода за разрешаване на кризата с газа.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Според ДСБ основната причина за кризата е, че Русия използва сила, за да накара Украйна да приеме нови по-високи цени на газа.

Костов смята, че по тази причина Русия е прекратила доставките на газ за Украйна.

Затова, според него, българската страна трябва да отправи искане за незабавно възстановяване на доставките на руски газ към Украйна, а Русия и ЕС да договорят единна базисна цена и такса за транзит на 1000 куб. метра газ от всички фирми, които транзитират по газопроводите.

Костов посочи, че ЕС трябва да инициира тези преговори, за да се реши по този начин въпросът, по който Русия и Украйна не могат да се разберат.

Лидерът на ДСБ каза, че е предложил по време на заседанието да се потърси отговорност от разузнавателните служби, че не са информирали навреме за опасността от спиране на доставките, но предложението не е било прието.

Костов изтъкна, че са поискали отговор, защо министър-председателят, президентът и председателят на Народното събрание не са били осведомени, че е възможно спиране на доставките на газ.

Отговорност за това имат директорът на Националната разузнавателна служба и директорът на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната, смята лидерът на ДСБ.

Направено е необходимото по мобилизацията на ресурсите ни - преди всичко хранилището в Чирен и добива от Галата, за да може да се подава природен газ в порядъка около 4 милиона кубически метра всекидневно.

Това заяви президентът Георги Първанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Ние бихме могли да издържим в порядъка на 90-100 дни - 3 месеца, при ограничен режим и при положение че няма разрешение на кризата, посочи Първанов.

Президентът отново припомни идеята за пускането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", като добави, че тя е била коментирана противоречиво на днешното заседание.

Тази идея в момента става особено актуална. Твърдението, че няма връзка между доставките на природен газ и възобновяването на работата на един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", за мен е нелепо, заяви президентът Първанов.

Ще вземем всички мерки, за да облекчим последствията от газовата криза, каза министър-председателят Сергей Станишев след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Това е безпрецедентна криза за България и ЕС, нашата страна става заложник на търговски, икономически и политически спор, посочи премиерът.

Сега са най-тежките дни за хората, докато топлофикациите преминат на мазут, каза министър-председателят.

Взети са всички мерки за преминаване на топлофикациите на мазут - от него има достатъчно количества, могат да се доставят и допълнителни, каза Станишев.

Нужно е да има ясен политически натиск от страна на целия ЕС върху Русия и Украйна за решаване на спора и възстановяване на доставките с природен газ, коментира той.

По-късно в сряда стана ясно, че председателят на парламента Георги Пирински, на основание член 78, т. 1 от конституцията, е свикал заседание на Народното събрание на 12 януари, понеделник, от 14,00 часа.

Единствена точка в дневния ред на заседанието е "Изслушване на Доклад на Министерския съвет за мерките за ограничаване на последствията от спиране на доставките на природен газ за България".

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase