Участието на НДСВ в коалицията се базира на конкретни принципи, от които ние не сме отстъпили – запазване коректност към партньорите, адаптиране на страната в Европейския съюз и стремеж да реализираме нашите идеи за управление на България.

Това каза лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски при откриването на Четвъртия конгрес на партията.

Сакскобургготски изтъкна, че „може би някои от представителите на НДСВ в различни нива на управление не са били достатъчно настоятелни в отстояване на идеите на НДСВ, но коалиционната политика изисква понякога да се остави на втори план отстояването в името на общите цели“.

Според лидера на жълтата партия „скоростта на реформите и модернизацията на страната в момента не е онази, която бихме искали“. Принципите и мерките, които ни бяха наложени, не бяха благоприятни за нас. Докладите на Европейската комисия трябва да се разглеждат като наши български доклади.

Вместо да хабим енергия как са били написани, трябва препоръките в тях да се изпълняват пункт по пункт. Колкото по-рано се справим с реформите, толкова по-рано ще се ползваме от доверието на нашите европартньори“, каза лидерът на НДСВ.

Той наблегна на темата корупция, която по думите му е „един от тежките проблеми, с които не успяваме да се справим“. „Говори се за фирми, които са „шампиони“ в усвояването на обществените поръчки, тревожна проява на корупцията е и купуването на гласове“, посочи Сакскобургготски.

Той направи признанието, че „в много региони местната власт буквално е обсебена от икономически кръгове“. „Необходима е трезва и безпристрастна оценка на слабостите и непримиримост дори към най-дребните, дори на битово ниво, корупционни прояви“, каза жълтият лидер.

Той наблегна на състоянието на партията, като посочи: „НДСВ промени статуквото в България. Но днес и аз, и вие търпим организирана клеветническа кампания. Днес се появиха някои стари симптоми и най-вече боричкане за постове. Все още има хора, които възприемат участието си в партията като постоянен абонамент, а не като съревнование на идеи, активност и воля. Има хора на различни нива, които се опитват да налагат противоречия и интриги“.

Сакскобургготски наблегна на това, че „една партия не може да бъде свързвана само с лидера си и с няколко личности. Необходим е екип и диалог“. Той призова участниците в Четвъртия конгрес да дадат знак, че НДСВ има волята и потенциала да бъде част от бъдещото управление.

НДСВ е много важна част от съвременната история на България, каза на свой ред министър-председателят Сергей Станишев.

Пред членовете на жълтата партия Станишев каза: „Искам да благодаря на вашия лидер за неговия принос. Не го казвам от куртоазия, защото сте коалиционни партньори. Аз самият съм се учил и се уча на много неща от него – на мъдрост, такт, държавническо отношение, уча се и на коалиционна култура. И не се срамувам да го кажа“.

Станишев направи още едно признание: „Дойдох с най-искрени чувства, защото смятам, че България се нуждае от НДСВ и в следващия мандат. България се нуждае от силен либерален център с управленски опит и прагматична политика“.

Министър-председателят отдели внимание и на коалиционното партньорство в настоящото управление на страната, като посочи: “Тази коалиция бе формирана трудно, въпреки емоциите, които се бяха натрупали. Но с чувство на отговорност и затова тя е стабилна. Защото такава беше волята на българските избиратели – да управляваме съвместно в интерес на нашата страна“.

"Много хора прогнозираха как тази коалиция ще се разпадне. Това не се случи и явно няма да се случи, защото България се нуждае най-много от стабилност и много отговорни управленски решения. Вярвам в нашето съвместно разбиране за съвместната ни отговорност", каза още Станишев.

Министър-председателят предупреди, че е много важно в следващия парламент да не надделее популизмът, което е реален риск за България. Той пожела успех на НДСВ на следващите избори.

„НДСВ е единствената политическа сила в България, която от създаването си до днес винаги е на власт и този статус го дължите на лидера си“, каза зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи, който се обърна към Симеон Сакскобургготски с „Ваше величество“.

Той му предаде послание от лидера на ДПС Ахмед Доган, в което се казва: “Ваше величество, смисъл на всеки конгрес е да постигне сакралното единство на колективното политическо послание".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase