ДАНС разследва журналисти от почти всички български медии, потвърди пред Dnes.bg Елиана Масева от ДСБ.

Според нея структурата на Петко Сертов изпълнява политически поръчки и "по много лесен, недоказуем начин, който граничи с постъпки извън правилата, събира информация, разпечатки и СРС".
 
Според източник на Dnes.bg в голямата си част следените медии са от интернет пространството.

По неофициална информация разработката за медиите носи името "Галерия".

По този повод Масева настоя възможно най-скоро да се създаде парламентарна комисия за контрол на ДАНС.

"Според нас е била поставена задача да се контролират медиите и спрямо тези, които работят срещу правителството и срещу управляващите, да бъдат предприемани определени действия", допълни тъмносиният Атанас Атанасов.

"Много сме притеснени от това, че със средствата и методите на Държавна сигурност управляващите се опитват да наложат тотален контрол върху медиите в България именно преди предстоящите избори, за да могат да работят в тяхна полза", категорични са Масева и Атанасов.

Тъмносините депутати искат още Сертов да подаде оставка, за да може спокойно да се извърши ревизия в ДАНС и институцията да бъде поета от професионалисти.

От ДСБ ще настояват на заседанието си днес вътрешната комисия да излезе с решение да бъдат изискани в парламента всички документи от ДАНС по дело, в което е събирана информация за журналисти.

Очаква се на него вътрешният министър да запознае депутатите с хода по разследването на пребития журналист Огнян Стефанов.

Според Михаил Миков по случая вече са събрани много данни, но част от свидетелите отказват да помагат на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase