Вътрешният министър Михаил Миков заяви, че ще уволни директорите на РПУ Враца и РПУ Приморско, когато приключат дисциплинарните производства срещу тях.

По думите му, е недопустимо ръководители на такова равнище, да имат подобно поведение.

„Не може да пиеш цяла нощ с мутрите и да претендираш, че си ръководен служител в МВР. Не може да присъстваш на престъпление и да избягаш, вместо да предприемеш действията, които изискваш от всеки един полицай“, категоричен бе Миков.

Министърът съобщи, че вчера са връчени заповеди на разследващи полицаи от ГДОБ за пренасочването им към РПУ-та , където е най-тежко положението.

Той допълни, че промените ще засегнат всички звена на МВР, трябва да се работи повече, а отговорност на ръководството е да издига както статуса, така и заплащането на служителите в системата.

“Повече хора трябва да отидат на реалния фронт за борбата срещу престъпността“, заключи Миков.

Същевременно премиерът Сергей Станишев посети двете сгради на 3 РПУ в София. Ще бъде построена нова сграда на 3 РПУ, обеща той.

Станишев посочи, че това е едно от най- тежките полицейски управления в столицата, с много голяма натовареност на работата и най-лошо материално състояние от гледна точка на сградния фонд.

Премиерът допълни, че в момента се ремонтират още 3 РПУ-та в София - 4-то , 6-то и 8-мо.

“Ще търсим възможности за отпускане на сума от бюджетния излишък за закупуване на нова техника и компютри за дознателите, както и автомобили за тях“, каза още Станишев.

По думите му, ще трябва да се купят и мотори за полицията, за да има по-голяма мобилност. Премиерът посочи, че проблемите са много, натрупани са от повече от 20 г. и трябва да се решават съобразно възможностите и приоритетите.

Премиерът призова обществото към по-голямо уважение към труда на полицаите, защото са подложени на много изпитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase