Президентът Георги Първанов заявява в позицията си по докладите на ЕК за България, че сега е необходимо законодателната, изпълнителната и съдебната власт цялостно да преосмислят своите досегашни действия и да предприемат конкретни мерки за справяне с посочените слабости и постигане на резултати,  удовлетворяващи  българското общество и европейските ни партньори. 

"Време е, наред с приемането на законите, да поставим акцент върху тяхното активно и безкомпромисно прилагане, посочва президентът.

Първанов заявява, че българската общественост е в правото си да очаква реални, практически доказателства за решимостта ни да противодействаме на престъпността и корупцията.

Президентът посочва, че в окончателния вид на докладите има немалко критични оценки, които трябва обективно да бъдат прочетени и осмислени. 

Според държавния глава оценките не бива да водят до отрицание и негативизъм, до пренебрегване и подценяване на извършеното от българските институции и общество.

"България върви по своя европейски път и оценките на ЕК за постигнатия напредък и за наличието на политическа воля трябва да ни окуражават за бързи и енергични действия", допълва президентът.

"В същото време обективността налага да признаем, че има сериозни проблеми в работата на редица институции и цели системи - в органите на реда и на вътрешната сигурност, в борбата с корупцията и организираната престъпност, в ефективността на  правораздавателните органи, както и в институциите, които носят пряка отговорност за прозрачност в процедурите при усвояване на  европейските фондове", посочва Георги Първанов.

Според него България има ресурс и потенциал да се справи с предизвикателствата и да продължи успешно своето развитие.

"Нашият европейски избор е изстрадан и необратим. Не бива да допуснем да вземат връх евроскептичните и популистките настроения", завършва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase