"На футболни срещи, при които с Бойко Борисов сме в един отбор, обикновено сме побеждавали. Не знам кой иска на сила да ни събере и в политиката", казва президентът Георги Първанов в интервю за в. "Труд".

По повод на твърденията на политолога Стефан Гамизов, че той е недемократ, държавният глава отговаря: Този човек даже не си прави труда да обоснове това противопоставяне. Разбира се, не е виновен този, който яде баницата. Проблемът е кой го подтиква, кой му осигурява тези възможности и трибуна, за да лансира почти всекидневно своите тежки обвинения да внушава заплахи, че ще има кървави избори, че в държавата стават ужасяващи неща.

По думите на държавния глава Борисов и Първанов има за какво да бъдат критикувани.

"Порочно е обаче вместо да излезе един или друг лидер и да направи своите критики, да разчита на поставени лица. Порочно е да се бяга от дебатите за политиката за управлението. До нищо добро няма да доведе залагането на такива тенденции", заявява Първанов.

По повод на информацията, че премиерски съветници и по специално медийният Ивайло Данаилов е станал директор на борда в мини "Марица-Изток", Първанов казва следното: Намирам за сериозна политическа грешка на министър председателя /ако е вярна информацията в медиите/ слагането не само на този негов съветник, но и на други в бордове на предприятия, при това без те да имат отношение към съответния бранш или материя.

На въпроса дали новият министър на вътрешните работи ще се справи с престъпността и кризата в МВР, Георги Първанов заявява: Ако престъпниците по улиците не бъдат натикани в ъгъла, ако те не разберат, че те не могат да бъдат над държавността, министър Миков може да направи най-добрите закони, но няма да убеди хората, че е направил реформа и това съм му го казал.

Георги Първанов не приема, че "всички босове се движат по-тежко и по-добре охранявани, отколкото който и да е държавник".

"За мен това е недопустимо. Това обезверява хората от МВР в ефективността на системата ...Най-малко трябва да им се проверят лицензиите, защото около тези босове има въоръжени части колкото за половин армия", казва още държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase