"Кандидатурата на Михаил Миков за министър на вътрешните работи не е пожарен вариант, а силно решение", каза пред бТВ Ивелин Николов, секретар на Изпълнителното бюро на БСП.

"Въпросът беше дали да се търси експерт, който познава добре системата и на професионално ниво да ръководи министерството, или да се търси силна политическа фигура, която с политическа воля да наложи промените и това надделя в окончателното решение", каза той.

Според него решението - ръководството на МВР да не се държи като оперативни работници, а да се държат като политици, които да управляват, е най-доброто, обясни Николов.

"Президентът въобще не е участвал в преговорния процес за промените в кабинета", каза още той по повод критиките на опозицията в тази посока.

Ивелин Николов очаква да има още рокади, вероятно във всички министерства, които ще станат известни в рамките на две седмици.

"Имаше идеи за създаване на нови министерства, преценихме, че година преди края на мандата създаване на ново министерство може да е добро като политически знак и приоритет, но то няма да може да започне да функционира", обясни Николов.

"По време на преговорите за смените в кабинета никой никого не е изнудвал и не е имало извиване на ръце", категоричен бе той.

БСП очаква коректност, взаимно доверие и солидна парламентарна подкрепа при гласуването в парламента на промените в правителството. Това пък каза пред БНТ червеният говорител Ангел Найденов.

Според него номинирането на Михаил Миков за наследник на Румен Петков не е признак на безизходица в БСП, а силен знак за политическата отговорност и за промените, които соцпартията е започнала в МВР и в българското общество.

Ангелов каза още, че днес трябва да бъдат внесени промените в Народното събрание ив четвъртък да се проведат дебатите по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase