Вероятно министърът в оставка Румен Петков, който в момента е член на работна група за промените в кабинета, ще бъде обвинен, че е издал секретния сътрудник на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Алексей Петров.

Разследват се Агенция "Митници" и директорът й Асен Асенов, съобщава вестник "Дневник".

Един от собствениците на "Винпром Пещера" ще бъде обвинен в даване на подкуп на арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Това съобщил източник от прокуратурата, запознат с доклада на ДАНС по твърденията на бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов, изслушан от вътрешната комисия на парламента заради скандала в МВР.

В доклада на ДАНС се потвърждава и че бившият директор на следствието Ангел Александров се е срещал с Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, в Дупница и разговорите му с тях на три пъти са съдържали доста двусмислени реплики.

Трите срещи са засечени със специални разузнавателни средства и разпечатките от тях са запазени. Според запознати с документите, макар никъде в разговорите на Александров с Галев и Христов да няма пряко назоваване на преписки или разработки, много от изказванията са били насочващи за дупнишките бизнесмени.

Александров се познава с Галеви от години, тъй като е от Дупница, и когато за първи път името му беше замесено в скандала, не отрече, че се е случвало да се срещат, още повече че двамата са били барети.

Александров обаче отрече твърденията, че ги е информирал за разследвания, и дори заплаши да съди медиите, които ги разпространиха. След големия скандал преди година между него и тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров той е редови следовател в Националната следствена служба и сега е кандидат за Върховната касационна прокуратура.

Източникът от обвинението съобщи, че от скандала в МВР е тръгнала нова линия, по която се води разследване срещу Агенция "Митници" и най-вече срещу директора й Асен Асенов.

Прокуратурата е разпоредила проверка на митниците не само заради доклада на ДАНС, а и заради тиражираните твърдения, че човек на най-високо ниво в митниците с прякор Дебелия е покровителствал продажбата на алкохол с фалшиви бандероли.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase