Ще бъдат направени персонални и структурни промени в правителството, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган в Народното събрание минути след гласуването на вота на недоверие.

На този етап оставката на Румен Петков не решава проблемите в МВР, посочи Доган.

Друг е въпросът дали оставането му ще ги реши, допълни той.

Промените и в МВР, и в правителството не трябва да се отлагат във времето, категоричен бе Доган. Според него съществуват два риска. Единият е вътрешният риск- да не се намерят адекватни послания към обществото и управляващите да бъдат "наказани".

Другият е риск е външният и е свързан с нашите европейски партньори- в случай, че не предприемем адекватни политически действия за структурни и персонални промени в кабинета, уточни Доган.

Промените в правителството ще целят неговата структура и персонален състав да отговаря на актуализираната програма на правителството, каза още лидерът на ДПС. Трябва да се държим като адекватен политически субект, който ще се ангажира с материализирането на тази програма, допълни той. Амбицията на коалицията и на премиера е много голяма, тъй като МВР има последен шанс да се реформира, посочи Доган.

Той допусна, че в началото на мандата е подценена чувствителността на обществото към определени негативи в МВР. Това е нашата вина и тази чувствителност трябва да се вземе като обективен факт при реформата, обясни Доган.

Той заяви, че не упреква НДСВ заради начина им на гласуване днес и допълни, че това е техен избор. Когато има вотове на доверие или недоверие, желанието за допълнителен политически дивидент на една политическа сила я обсебва и понякога води до неадекватни решения или неадекватно поведение, каза Доган.

Той отбеляза, че през годините ДПС се е утвърдило като предвидим и лоялен политически партньор. При днешното гласуване на вота на недоверие ДПС направи своя избор, посочи Доган.

Dnes.bg припомня, че петият вот на недоверие за обвързаността на правителството с организираната престъпност не мина и кабинетът на Сергей Станишев отново оцеля.

От общо 234 депутати 117 отхвърлиха вота на недоверие, 82 го подкрепиха, а 35 гласуваха "въздържал се".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase