В Народното събрание днес са разискванията по вота на недоверие към кабинета "Станишев", поискан от опозицията.

Мотивите за него и събраните 60 подписа бяха внесени в деловодството на парламента на 4 април.

Петият поред вот на недоверие към правителството е заради "неговата обвързаност с организираната престъпност".

В мотивите се посочва, че правителството на премиера Сергей Станишев трябва да си отиде, защото "през неговото Министерство на вътрешните работи минава оста власт - престъпност".

С поведението си министър Румен Петков превръща не само премиера Сергей Станишев и неговото правителство, но и целия български народ в свой заложник, се отбелязва в искането.

Според вносителите на вота "неспособността на министъра на вътрешните работи в продължение на близо три години да се справи с организираната престъпност и корупцията ще доведе не само до временно, но и до окончателно спиране на парите от европейските фондове за всички български граждани".

В МВР се провежда кадрова политика, при която на възлови длъжности в службите на министерството се назначават лица за "прикриване, а не за разкриване на престъпленията", пише в мотивите.

Разразилата се криза в управлението е резултат от разкрити реални факти за срастване на организираната престъпност и ръководството на МВР, отбелязват вносителите.

"Категорично искам да заявя, че в своята дейност като министър на вътрешните работи съм се ръководил единствено от защитата на интересите на обществото и на държавата", коментира казусът "МВР" министър Румен Петков.

Неговото мнение е, че поисканият от опозицията вот на недоверие ще консолидира управлението.

- Първият вот на недоверие към управлението на тройната коалиция   беше "заради несправяне с бедствената ситуация в България след наводненията и със създадените трайни корупционни практики при усвояване на средствата". Вотът беше отхвърлен на 19 април 2006 г.

- Вторият вот на недоверие към кабинета аради "разпада в държавната политика в областта на здравеопазването" беше отхвърлен на 2 март 2007 г.

- Третият вот на недоверие към управляващите беше заради "разпада на държавната политика в областта на образованието" и съвпадна с учителската стачка. Той беше отхвърлен на 23 октомври м.г. 

- Четвъртият вот на недоверие към кабинета беше отхвърлен на 22 февруари т.г.   Мотивите за него бяха "корупция в управлението".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase