За пореден, пети път, защитният вал на управляващите мина с надута свирка покрай упреците на опозицията и защити правителството заради "срастването на държавата с престъпността".

Петият вот срещу кабинета "Станишев" е на път отново да загуби остротата си за проблемите в МВР, които близо месец разтърсват из основи държавността.

Мотивите, представени по вота на недоверие от опозицията, бяха подминати с усмивка от БСП, ДПС и НДСВ, защото е по-важно един министър да запази поста си, отколкото  да поеме отговорността.

Май по-важно е друго - ДПС да пусне пипалата си там, където досега не можеше - а именно в МВР.

"Не сме съгласни с водената досега политика - в МВР да не се назначават лица от други етнически групи", обяви от парламентарната трибуна депутатът на Сокола Касим Дал.

"Кристално ясно е, че затвореността на системата на МВР противоречи на реформите в България през всичките години на прехода", допълни той.

Какво всъщност поискаха от ДПС и защо точно сега - ден, след като лидерът им застана зад Станишев за Румен Петков.

Истините за МВР, СРС-тата, престъпността и държавността превърнаха целия български народ в заложник на интриги.

"Правителството на Сергей Станишев трябва да си отиде, защото през МВР минава оста власт-престъпност", каза опозиционерът и пръв приятел на кмета Лъчезар Иванов.

Май е време е за операция “Чисти крака”, извика се Пламен Панайотов, защото е късно за “Чисти ръце”, едната е заета да прибира парите от престъпната дейност, а другата да й разчиства поле за действие, смята той.

"Няма как за водите борба с мафията, защото мафията – това сте вие. Каква реформа ще предложите, г-н Станишев, след като не можете да махнете Румен Петков?", попита Иван Сотиров от СДС.

"Болни сме от мафия, станахме болния човек на Европа", каза на свой ред Иван Костов и продължи: Винаги, когато БСП дойде на власт, всичко се скапва.

Лидерът на ДСБ отиде и по далеч, като обяви, че партията му ще застане зад хората на улицата, "за да не допуснем демократичните институции да бъдат леговище на престъпността.

"Изхождайки от това разбиране, ние от Българска нова демокрация заедно с останалите десни парламентарни сили, в светлината на тежката криза в МВР, заплашваща устоите на държавността у нас, приехме за свое задължение да поискаме оставка на кабинета чрез вот на недоверие", посочи пък Атанас  Щерев.

По думите му правителството може да разчита на своето стабилно мнозинство, а опозициата - на общественото мнение, "а обществото иска ясно поемане на политическа отговорност и смяната на Румен Петков", допълни Щерев.

Очевидно опозицията - тези, които предизвикаха скандала и тези, които създадоха настоящото положение в МВР, имат интерес статуквото да се запази, да няма реформа, да се затвори темата МВР, контрираха от управляващите

Червената Мая Манолова обяви, че на всички е ясно - персоналните промени не са постижима цел за опозицията.
"Знаете, че мнозинството е стабилно, че пробив в гласуването по вота не е възможен, видяхте, че нямате възможност да изкарате хората на улицата и че нямате ресурс за външен натиск върху правителството и парламента, затова - "скандали до дупка" , посочи Манолова.

По думите й тече съревнование сред опозицията, още не обединена, но в битка кой да води "бащина дружина".

Вбесени от поведението на тройната коалиция и на председателстващият днешното заседание Любен Корнезов, депутатите от ОДС напуснаха пленарната зала.

Дебатите в парламента текат, незаинтересоваността на управляващите също.

Само Петков, навел небрежно глава, стои на трибунката, за премиера явно е скучно.

* - информацията е актуална към 12.30 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase