"Ако сега бъде направена кадрова промяна по върховете на МВР, това ще обслужи тези, които не искат да се разкрие до край истината за МВР", каза членът на ИБ на БСП Ивелин Николов след като днес червените изслушаха доклада на министър Румен Петков.

Говорителят на БСП Ангел Найденов съобщи, че са направени три основни извода на базата на доклада - първият от тях е, че границата между престъпността и МВР е най-слабо охраняваната зона в България; вторият е, че създаването на ДАНС е един от най-сериозните опити за противодействие на престъпността до сега, а третият е, че съществува сериозна политическа воля за цялостна реформа в МВР.

"Една от конкретните стъпки, която ще бъде предприета е изваждането на ДОИ и ДОТИ от МВР и обособяването им в самостоятелна агенция", каза Найденов.

Той допълни, че има и идея за обособяването на три дирекции - "Гранична полиция", "Полиция" и "Криминално разузнаване и борба с организираната престъпност".

Найденов каза, че ще бъде предложен нов закон за специалните разузнавателни средства в посока повишаване на контрола и недопускане на злоупотреби с информация.

В доклада на вътрешния министър е предвидено и въвеждането на тест за лоялност в службите на МВР

Такъв тест, включително детектор на лъжата, ще се прилага не само при постъпване на работа, но и периодично на половин или една година.

Ангел Найденов добави, че идеята е тези тестове да бъдат приложени веднага по отношение на ГДБОП, ДОТИ и ДОИ.

Той допълни, че Съветът на управляващата коалиция ще обсъди в сряда докладната на МВР-шефа.

Социалистите ще настояват ДПС и НДСВ да заявят подкрепата си, оздравителният процес в МВР да продължи, а не да се спира сега. 

Лидерът на "Атака" пък изхвърча от заседанието на вътрешната комисия, за да покаже пред журналистите документ, в който е записано, че срещата на министър Румен Петков с братя Галеви не е била регламентирана.

Волен Сидеров обяви, че сред препоръките, записани в доклада, е ръководството на МВР да спазва точно правомощията и функциите си, разписани в закона за МВР.

В доклада се посочва още, че операцията по която са разработени дупнишките бизнесмени, е на ГДБОП и по нея е искано използване на специални разузнавателни средства. Материали от тях обаче на са налице. Има необяснимо противоречие, свързано с унищожаването на събраните от ГДБОП материали чрез СРС, пише в документа.

Първоначалното обяснение е било да се получи ценна информация за оперативно интересни лица, от ДАНС са посочили друга причина - "профилактиране на групировки в интерес на приемането в ЕС". Тези констатации са направени въз основа на изслушването на Румен Петков в Комисията.

Според заключенията в документа, работата със специални разузнавателни средства не е ефективна и е незадоволителна дейността с агентурния апарат при разкриване на престъпления.

На свой ред вътрешната комисия отложи разглеждането на доклада за МВР по предложение на БСП.

Шефът на комисията Минчо Спасов обяви, че предложението е на депутатите от БСП и е подкрепено и от колегите им от ДПС.

"За" отлагането са гласували 13 депутати, а 12 са били против.

Червените депутатите мотивирали искането си за отлагане с необходимостта да се запознаят по-подробно с документа и да дадат своите писмени предложения.

От опозицията коментираха отлагането с опит да се заличат някой от най-критичните текстове в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase