Българската позиция спрямо Косово зависи от няколко фактора, заяви президентът на страната Георги Първанов пред участниците във Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, която се провежда под неговия патронаж в София.

Според него сред факторите, които са от значение при формулирането на нашата позиция, са „как косовското правителство изпълнява плана Ахтисаари, как ще се изграждат институциите в Косово, доколко реално ще се спазват човешките права и правата на малцинствата, включително на сърби и българи".

Държавният глава подчерта, че "проявяваме разбиране към чувствата на сръбския народ" и се надяваме, че сръбското  ръководство ще направи трезва преценка на ситуацията, така че  "да няма сериозни предизвикателства в отношенията със съседните държави, включително и България".

Като основен фактор за признаването на косовската независимост от страна на България, той назова рисковете и предизвикателствата за региона. “Ще формираме отношенията си с Косово на базата на това доколко процесите, които се развиват там, допринасят за развитието на региона, в частност на Западните Балкани”, каза още Първанов.

Промяната на статута на Косово ще бъде в центъра на вниманието на евентуална работна среща между Първанов и президента на Македония Бранко Цървенковски. Българският държавен глава е заявил, че е готов на подобна среща, за да бъдат обсъдени предизвикателствата, които произтичат от обявяването на косовската независимост.

В изявлението на президента никъде не става дума за европейския фактор, но, по думите на говорителя на МвнР Димитър Цанчев, българската позиция „ще бъде обявена след като новата ситуация бъде обсъдена днес в Брюксел от външните министри на страните-членки на Европейския съюз“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase