Русенският административен съд спря решението на ОИК за избора на новия общински съвет.

В съда са подадени шест жалби от партии, коалиции и независими кандидати. Така новоизбраните съветници няма да положат клетва на 12 ноември, както бе предвидено, а точно тогава административният съд ще започне да разглежда казуса.

Докато излезе окончателното решение, градът ще бъде управляван от досегашния общински съвет. Това би могло да трае с месеци, особено ако съдът удовлетвори исковете на ищците и бъдат насрочени нови избори.

Жалби в съда подадоха БСП, Земеделският народен съюз, Общество за нова България, Новото време и независимите кандидати Мария Александрова и Бисер Начев.

В деня за размисъл общинската избирателна комисия разгледа жалбата на БСП, която се отнасяше за две секции. Резултатите от протокола на едната са погрешно въведени и партията е ощетена с 25 гласа за общински съветници.

В другата секция грешката е в протокола на самата Секционна избирателна комисия. Там вместо 32, са записани само 6 гласа.

Според лидера на партията Иван Иванов, така БСП е загубила цял мандат за общински съветник.

След няколкочасово заседание, Общинската избирателна комисия реши, че резултатите от едната секция действително са въведени погрешно, но това не променя изборния резултат.

За другата секция решението бе, че няма данни за очевидна фактическа грешка и не се налага повторно преброяване на бюлетините.

Така въпросът стигна до съда.

Земеделският народен съюз, който не успя да спечели нито един мандат за общински съветник, внесе жалба с искане за ръчно преброяване на бюлетините от всички секции.

Русенци останаха със стария си кмет - Божидар Йотов /БСП/, който на балотажа получи 59,15 на сто от гласовете, срещу кандидата на ГЕРБ - Ваньо Танов с 40,85 на сто подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase