Започва седмата пленарна сесия на 40-то Народно събрание.

В рамките на днешния първи ден парламентарните групи имат право да внасят предложения в седмичната програма без гласуване на ротационен принцип.

Левицата предлага депутатите да обсъдят законопроекта за дипломатическата служба.

НДСВ настоява за промени в Закона за автомобилните превози, а ДПС – разглеждането на отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминацията.

След дългата лятна ваканция се предвижда Парламентарните групи да направят и изявления за приоритетите си през новия политически сезон.

Очаква се депутатите да обсъдят и проекторешението за създаване на временна комисия по искането на главния прокурор за снемане на имунитета на Борислав Ноев от „Атака“, който беше заловен да шофира пиян.

„Атака" контраатакува с предложение, парламентът да създаде временна анкетна комисия за сделката за автомагистрала "Тракия".

Една от първите и най-важни задачи на депутатите през тази сесия е да изберат 11-те членове на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет от квотата на парламента.

Очаква се Народното събрание да обсъди и законопроекта, с който ще бъде създадена Националната агенция за сигурност, която беше анонсирана от премиера Сергей Станишев.

Предстои да бъде решено кои служби в сектора за сигурност ще бъдат обединени в новата агенция и дали тя да има собствени дознатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase