Централната избирателна комисия /ЦИК/ не одобри листата на партия "Ред, законност и справедливост", в която на първите шест места са включени българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия и д-р Здравко Георгиев, обяви говорителят на комисията Бисер Троянов.

"Постановихме отказ за регистрация на медицинските сестри и д-р Здравко Георгиев, а регистрирахме листата на "Ред, законност и справедливост" само с кандидат Васил Сотиров.

Аргументацията е, че медицинските сестри и д-р Здравко Георгиев не са живели през последните 2 години в България или страна-членка на Европейския съюз. Решението на ЦИКЕП подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок", обясни Троянов.

В събота заместник-председателят на Европейския парламент и лидер на групата на социалистите Мигел Мартинес обяви, че включването на осъдените на смърт в листа за кандидат евродепутати е "безсмислена демонстрация" и изрази надежда, че българските избиратели са разумни и няма да го допуснат.

Според него на предстоящите избори за евродепутати трябва да има висока избирателна активност, което би представило България в добра светлина в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase