На пазара вече ще се пускат само запалки, безопасни за деца, предвижда приетата днес от Правителството Наредба за безопасност на запалките, предаде БГНЕС.

Забранява се вноса, съхранението и продажбата на всички запалки с необичаен външен вид, за еднократна или многократна употреба, които не са обезопасени.

Обезопасена запалка е тази, която не може да се задейства от дете на възраст до 4 години и 3 месеца.

Счита се, че поради нейното проектиране и защита на запалителния механизъм, за запалването й ще е необходима сила, която децата не притежават, а сложността и последователността на действията, които трябва да се извършат, няма да позволят на децата да я включат.

Запалка с необичаен вид е тази, която прилича на предмет, привлекателен за деца до 4 години и 3 месеца., или ги развлича със звук или светлина.

Извън разпоредбите остават запалките с многократна употреба - обикновено луксозни - за които лицата, отговарящи за пускането им на пазара, могат да представят необходимите документи с гаранция, че са произведени и пуснати на пазара по начин, гарантиращ безопасната им употреба за срок минимум 5 години.

Наредбата влиза в сила от 11 май 2007 г. Разпоредбите й няма да се прилагат за запалките, пуснати в обръщение преди влизането в сила на Наредбата, но не по-късно от 11 март 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase