Софийският градски прокурор Бойко Найденов е изпратил писмо до главния прокурор Борис Велчев, с което предлага да бъде поискано свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров.

Новината бе съобщена от самия Велчев пред журналисти, преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Искането е във връзка с проверката на данни за извършване на лъжесвидетелстване, обясни главният прокурор.

По думите му искането не предполага вина и е само отстраняване на една процесуална пречка, за да може прокуратурата да си свърши работата.

Тъй като то не е свързано с тежки последствия, не виждам причина да не подкрепя искането на градския прокурор, добави той.

Велчев добави, че ще се запознае с писмото днес следобед и най-вероятно ще направи искането в четвъртък.

Има пълни основания за започване на наказателно производство срещу Волен Сидеров, ако неговият имунитет бъде свален, коментира за БТА Бойко Найденов.

Според него Волен Сидеров може да бъде преследван за подбудителство към лъжесвидетелстване, за лъжесвидетелстване и за това, че е спомогнал на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване.

Има достатъчно данни и по трите пункта, допълни той.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров целта на евентуално искане на депутатския му имунитет от главния прокурор е той да бъде отстранен от политическата сцена, а партия "Атака" да бъде "обезглавена".

Това е активно мероприятие и съвпада с датата на организирания от "Атака" протестен митинг срещу разполагането на чужди военни бази у нас, каза той.

По думите му цялата държавна машина е впрегната за удар срещу него. Това е политически натиск и позорно включване на прокуратурата в политическа игра, добави Сидеров и запита защо прокуратурата не се занимава с неговата жалба, че е бил засечен и ударен на автомагистрала "Тракия" на 7 април, а се "занимава с измислени обвинения".

Още по темата:

„Атака“ се жалва за забраненото шествие пред НДК

Изпъдиха Чернев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase