Източник: Reuters
Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар, широко позната от телевизионния екран. Завършва медицина в Медицинския университет, София през 1981 г. От 1986 г. работи в БАН, в Института по невробиология, като продължава практиката си да лекува пациенти. 
 
Как да подобрим хранителната си култура и защо е толкова важно това?
 
Цялата хранително-вкусова промишленост от много десетилетия работи в една посока – да създаде нагласа у хората, че колкото по-преработена е една храна, с колкото повече овкусители, набухватели, ароматизатори и всякакви други подправящи вещества е произведена, толкова е по-вкусна. Стигнали сме дотам да приемаме, че колкото повече храната активира и дразни вкусовите ни рецептори, толкова повече ни харесва.
 
Крайно време е да си върнем усета за цялостната, максимално автентична храна – такава, каквато идва от природата. Не случайно в последните години има едно връщане към биологичното земеделие, един стремеж към връщане назад, към селото и фермата. Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в градината и да си откъснеш домат или ябълка, да вземеш яйцето от полога, да си направиш сам сиренето или киселото мляко. Такава храна, а не преработената и полуфабрикатната, е наситена със слънчева енергия. А от храната ние на първо място трябва да получаваме енергия.
 
Да си направим едно просто счетоводство – за самото й усвояване и за да оползотворим храната, ние харчим много храносмилателна и метаболитна енергия. Дали обаче получаваме от нея обратно поне толкова енергия, колкото сме изхарчили? Или поглъщаме само празни калории? И за да го кажа възможно най-просто: през целия си живот и със съвременния модел на хранене ние живеем „на червено”.

Пълното интервю с доц. Мария Папазова можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase