Общ преглед

Десетки момчета и мъже са били отвлечени, оковани, бити и хранени с отпадъци в Южна Румъния в продължение на над 8 години. Те са били принуждавани да работят или да се бият помежду си, за да се забавляват собствениците им, съобщават от прокуратурата в Румъния, цитирани от Вашингтон пост.

Трима мъже и две момчета (на възраст между 10 и 12 г.) са били открити оковани в сряда вечер в планински град в Румъния. Били в домовете на голямо ромско семейство.

Разследващите твърдят, че са замесени над 90 души, които са експлоатирали близо 65 души с физически или умствени увреждания. Грижили са се за тях като животни и по-зле.

В акцията в Румъния са участвали близо 160 полицаи и прокурори.

Флорин Богдан, кмет на Беревоещ, градът, в който са били държани хората, твърди, че през последната година е алармирал органите на реда за проблема. Полицията твърди, че дълго време са следили ситуацията, но са предприели акцията, когато повечето от заподозрените са били у дома си.

Официално някои от заподозрените роми се занимават с почистване на домове или продажба на дървен материал, продукт на незаконна сеч.

Пленниците са били оковани във вериги, бити и заплашвани, не им се е давала храна, а когато все пак давали - трябвало да я ядат от земята. През нощта са били заключвани, за да не избягат. Често събличали пленници и ги заливали с ледена или пък вряла вода. Има подозрения, че някои са били изнасилвани.

Един от пленниците чистил на конете на ромите и получил едва 10 леи за една седмица - около 5 лв.

"Случаят е безпрецедентен. Шокиращо е това да се чуе в 21 век", коментира главният прокурор на област Питещи.

Жертвите са настанени в центрове и вече са добре. Но засега не се уточнява колко точно са мъжете, на каква възраст и колко от тях са деца.

При претърсването са конфискувани 228 000 леи, 1 кг. злато, девет триона и три камиона, използвани при престъпленията. Всеки от заподозрените го грози присъда от 20 г. затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар