Общ преглед

Държавният глава Росен Плевнелиев удостои Христо Стоичков с почетен знак на президента на Република България на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Почетния си знак президентът връчи на легендарния номер 8 за изключителния му принос към България и развитието на българския спорт, за особени заслуги към европейския и световния футбол, както и за социална ангажираност и подкрепа на обществено значими каузи, както и по повод неговата 50-годишнина.

"Христо е човек, който е посветен на обществото, голям патриот, човек, който обича своята нация и своята родина. Христо е един голям българин! С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев приветства Камата.

Държавният глава припомни цялата богата футболна визитка на Стоичков и изтъкна неговия изключителен принос за развитието на българския спорт, на европейския и световен футбол.

"Неговото име респектира целия свят, отваря всички врати на планетата. Със своя талант, със своя дух, със своята целеустременост, Христо заслужено спечели любовта, възхищението и признателността на всички българи - от младите до най-старите, и на всички, разбира се, фенове по света", заяви в словото си президентът.

От своя страна Христо Стоичков изказа благодарност на Росен Плевнелиев за оказаната висока чест.

"За мен е изключителна чест да събера всички тези величия на световния футбол. Тук в тази зала са идвали много делегации и гости, но толкова злато има за първи път. Искам спортът да обедини държавата", каза най-успелият български футболист.

Стоичков беше придружаван на "Дондуков" 2 от цяла плеяда незабравими футболисти, спечелили в кариерите си всички възможни персонални отличия и отборни футболни купи. При президента дойдоха и част от футболистите, станали четвърти в света с националния отбор на България през 1994 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase