Снимка: БГНЕС

Вандали разбиха прозореца на локомотив и отрязаха спирачите му. 87-тонната машина е била на гарата в Лом. В нощта срещу първи юни е счупено предното стъкло. Срязани са пет маркуча от спирачната система.

Пред екип на bTV инж. Еленко Кирков обясни, че огледите на локомотива продължават. 

„Локомотивът е трябвало да подкара първия пътнически влак от Лом за Брусарци. При вдигането на локомотива бригадата забелязва счупването на стъклото. Маркучите са били срязани“, обясни инж. Кирков, ръководител район.

Три спирачни маркуча за спирачките на вагоните и два за машината са срязани. Те са най-опасни, защото оставят машината без никакви спирачки.

„Ако бяхме тръгнали да закачаме машината за вагоните, инцидентът на Централна гара щеше да изглежда като детска играчка. Щеше да има много щети“, категоричен е Еленко Кирков.

“Един локомотив със срязани спирачки е все едно да пуснете два автобуса без спирачки и да пуснете да се движат. Аз съм в железопътната система от 1997 година. За първи път такова нещо ми се случва – да се посегне на спирачна система. И в сводките не съм го виждал. Това нещо е смъртна присъда за локомотивната бригада и пътниците“, допълни Кирков.

Локомотивната бригада оглежда машината “по стар навик” малко преди влакът да потегли. Тогава е установено, че маркучите са срязани. Засега извършителите остават неизвестни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase