Снимка: Bulgaria ON AIR

Топлофикациите в страната искат по-високи тарифи за парно и топла вода от 1 юли. Да очакват ли абонатите по-изравнителни сметки?

Пред Bulgaria ON AIR Кремен Георгиев каза, че всяка топлофикация има определени разходи за своята дейност. С тези разходи тя произвежда топлинна и електрическа енергия.

“Това са два продукта, ако се увеличи цената на единия продукт - електрическата, ще падне цената на топлинната, и обратното. Сумата от тези два продукта трябва да покрие всички разходи. Но това не може да бъде допуснато от КЕВР, защото за да си искаш по-голяма цена на тока, за да ти се получи по-ниско парно - това означава кръстосано субсидиране, което не е разрешено", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Георгиев каза, че цените трябва да бъдат адекватни.

"В Топлофикация "Плевен" случаят е коренно различен. Причината е, че в края на миналата година Топлофикация "Плевен" въведе в експлоатация много сериозни мощности за произвеждане на топлинна електрическа енергия. Тя ще работи доста по-ефективно, което означава, че ще захрани повече абонати и това автоматично води до понижаване на цените, дори в заявленията", допълни Георгиев пред телевизията.

Кремен Георгиев подерта, че Топлофикация “София” няма никакви нови мощности.

"Топлофикация "Велико Търново" е частен случай, това е най-малката топлофикация у нас, имат много малко абонати. Всички разходи трябва да бъдат разпределени върху по-малко производство. Както знаем, никога не са имали цена 300 лв. КЕВР определя други нива на техните разходи и така цената отива на нормални нива. Основната част от разходите на всяка една топлофикация са горивата и емисиите", поясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Георгиев допълни, че тази години не би трябвало да има драми с изравнителните сметки. Те ще бъдат за периода от 1 юли 2023 година до 1 юли 2024 година. “Идват в период, който цените са други, но касаят предишен. Някои ще си получат изравнителните сметки още към края на юни. За поставянето на дигиталните топломери крайният срок е 2027 година. Но доколкото ми е известно, доста добре върви смяната на тези уреди. Хората разбраха, че не е нужно да чакат крайния срок".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase