Снимка: Andrzej от Pixabay

Само 22 плажа у нас са отличени със син флаг за предстоящия летен сезон. Това е едва 6-7% и е изключително малко от всичките ни около 300 плажа на брега на морето, съобщи председателят на УС на Българско движение “Син флаг” Станимир Георгиев.

Пред БНР той допълни, че стъпките за сертифициране на плаж са лесни. Инициативата трябва да идва от концесионерите, защото те са реалните собственици на плажа. "Прекрасни плажове има, които с минимални усилия могат да влязат в програмата и да бъдат сертифицирани”, допълни още Георгиев.

Експертът допълни, че процедурата за получаване на син флаг не е тежка и трябва да се кандидатства преди началото на сезона. Има проверки на докумнети, но и на място.

"Син флаг е стандарт, еко етикет, световна награда, която се дава на плажове, които отговарят на набор от екологични изисквания, групирани в няколко категории", коментира Станимир Георгиев. Обследването дали критериите се спазват рутинно се прави периодично по време на сезона, включително по метода на тайните проверки, добави той. В някои страни подобни проверки завършват с отнемате на флагове, уточни Георгиев.

"Син флаг" е не само престиж и световна награда, това е сериозно маркетингово средство. В Испания такива сертифицирани плажове са 731, в Гърция - 620, а в Турция - 588.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase