Снимка: ess Bailey от Pixabay

Летният сезон у нас на практика още не е започнал. Първите туристи првят плахи стъпки към плажа, заведенията все още не са достатъчно пълни и почти навсякъде се търси работна ръка. Сред най-търсените и вървежни работи по морето е логично да са бармани и сервитьори, хостеси, но… в Китен търсят и балонеси.

Екзотичната професия не изисква никакъв опит в занаята. Така се наричат момичетата, които пълнят и продават балони с диазотен оксид, или по-известен като райски газ. Въпреки полицейските и здравни проверки в заведенията, а също и против забраната, все още се намират места, където такива балони се продават.

Въпросното заведение пуска в социалните мрежи обява, че търси балонеса. Екип на bTV решава да направи проверка и се обажда за обявата за работа. От там обясняват, че за момента балонеса не се търси, евентуално за края на месеца. Не се дава и информация за работата, нито за условията на труд. От заведението казват дори, че обявата вече не е актуална. Собственикът на заведението отказва коментар.

От полицията припомнят, че от септември миналата година има пълна забрана за продажна на райски газ в дискотеки и нощни клубове. Противозаконно предлагане на райски газ има най-често в курортните комплекси, обясняват от полицията.

“Ние ще се самосезираме и ще извършим проверка, като резултатите от проверката ще бъдат докладвани в Районната прокуратура Бургас за произнасяне по компетентност”, коментира главен инспектор Христо Грудов, началник на районното управление в Приморско.

Употребата на такъв тип газ е разрешена само при приготвяне на храни и напитки. Директното му вдишване може да доведе до шокови състояния, халюцинации и дори загуба на памет.

“Може да се получи дори и мозъчна смърт. Предстои акредитирани лаборатории да могат да отчитат, че това е райски газ, нямаме на територията на областта такава лаборатория все още“, коментира Полина Желева от РЗИ-Бургас.

Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева. А при повторни нарушения глобата стига до 12 000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase