Снимка: архив, БГНЕС

Съвременните антиваксъри са имунизирани като деца, имат поставени всички ваксини. Те са успели да завършат образование, имат деца - ваксината с нищо не е променила техния живот, каза д-р Гергана Николова пред Нова тв.

Още по темата
Въпрос на убеждение е, че ваксината няма да направи нищо лошо. Това е грижа за нашите деца, те да бъдат защитени. Защото коклюш е сериозно заболяване, с усложнение при кърмачетата, но морбилито ако дойде, тогава нещата ще бъдат много трагични, предупреди д-р Николова.

Вече има възможност да се имунизират децата срещу дифтерия, тетанус и коклюш на 6-ата седмица, а не както преди - на 8-ата. Факт са и имунизационните кабинети, в които и бременни могат да бъдат ваксинирани, такива вече са правени.

Поставила съм такива ваксини на бъдещи баба и дядо, които ще гледат малкото човече, разказа д-р Николова.

Активни са действията от страна на общопрактикуващите лекари да издирват деца, които в последните 1-2 г. са пропуснали тази имунизация. Но антиваксърските настроения стават все по-сериозни, разказа лекарят.

В момента по-голямата част от болните деца са с непоставени ваксини или непълен имунизационен статус, допълни д-р Николова. Самата тя за миналата година има 2 деца, при които родителите са се подписали, че не желаят да бъде поставена ваксината. Но има и често боледуващи деца, при които е намерен начин да бъде наваксана ваксината.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase