Снимка: БГНЕС

На фона на неспиращия ръст на заболелите от коклюш, общопрактикуващите лекари у нас искат нови санкции за неимунизираните. До сега беше известно, че неимунизираните деца нямат право да посещават детска градина. Медиците обаче настояват мярката да се промени и невакцинираните да не могат да посещават училище.

„Това като предложение все още го няма. За да го направим, трябва да бъдат отворени съответните наредби за обсъждане. Следваме само медицинската логика. В детската градина, която е организиран детски колектив, не е разрешено да се пускат неимунизирани, тъй като създават риск за останалите. Да не забравяме че има 5000-6000 деца годишно, които заради тежки заболявания са освободени от имунизация. Техният имунитет е подтиснат и за тях болестите може да бъдат смъртоносни”, коментира в ефира на НОВА общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров.

Според д-р Сотиров препоръката няма да доведе до бум на фалшиви бележки за поставени ваксини. Всеки общопрактикуващ лекар работи съвестно и не би си позволил издаването на такава бележка. По думите на д-р Сотиров, има няколко случая на фалшиви ваксинации, но те са издадени от медицински центрове и са били покрай пандемията от COVID.

Лекарят казва, че никой не иска да лиши децата от училище. Санкцията в момента за родител, който нарочно не завел детето си на задължителните имунизации, е от 50 до 100 лв.

Според данни на УНИЦЕФ около 9% от родителите не са поставяли задължителните ваксини на децатяа си, една от задачите на педиатри и общопрактикуващи лекари е да разяснят какви са ползите от ваксините, както и какви са последиците от едно инфекциозно заболяване и усложненията, които носи то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase